Den magiske tomaten
Disse tomatene blir dyrket på matavfallet ditt.
Det er sirkulærøkonomi i praksis.
Før jul kunne flere Menybutikker i Tønsberg-regionen tilby kundene sine disse tomatene, som også var smakstestet av daværende landbruks- og matminister Bård Hoksrud.
La oss ta det fra begynnelsen:
Alt matavfallet fra husholdningene i Kragerø, Grenland, Vestfold, Drammensregionen, Kongsberg,
Asker, Romerike, Follo, Indre Østfold og Halden havner i Den Magiske Fabrikken til Lindum der det produseres biogass, biogjødsel og CO2.
Biogassen fylles blant annet på busser og renovasjonsbiler i Vestfold og Grenland så de kan kjøre miljøvennlig i byer og tettsteder.
Restproduktene biogjødsel og CO2 brukes til tomatdyrking i pilotveksthuset tilknyttet fabrikken.
Tomater har et stort behov for tilførsel av CO2 for å vokse, og dette er en av grunnene til at de nye metodene for dyrking blir testet på nettopp tomater.
Tomatene gjødsles med den næringsrike biogjødselen og får tilførsel av «grønn» CO2 fra fabrikken. Resultatet er søte og smakfulle tomater. Nam!
I 2018 kunne man få kjøpt de kortreiste tomatene hos bl.a. Meny Revetal og Åsgårdstrand. Ny produksjon er i gang i 2019.
På sikt håper Lindum at tomatene fra veksthuset ved Den Magiske Fabrikken kan bli tilgjengelig i flere butikker på det sentrale Østlandet, slik at flere av oss kan få en smak av våre “magiske” tomater.
Jeg synes dette er kjempespennende, og det er bra å vise hva det man kildesorterer kan bli til,” sa en begeistret Bård Hoksrud da han fikk smake på dem.
Tomatene er et synlig bevis på verdien av å kildesortere.
Dette er sirkulær økonomi i praksis, og det er veldig stas å kunne vise befolkningen hva matavfallet brukes til. Det er noe å tenke på neste gang man kjøper inn tomater til fredagstacoen.